Szakkönyvek


Boda & Partners Kft.

Az elmélet és a gyakorlat problematikája gyakran felmerül a szakkönyvek írásánál. Olyan olvasó nincs, aki csak az „elméleti tudást” követelné a szerzőkön, de olyan van, aki igényli a gyakorlati tudáselemek részletes elméleti alátámasztását. Ismerjük a tudás ilyen megosztott értelmezését, habár nem értünk vele egyet.

Polányi Mihály véleményét osztjuk, aki szerint „az igazi tudás a képesség a cselekvésre”, ez pedig nem osztható fel szigorúan gyakorlati, illetve elméleti elemekre. Csak hasznos és haszontalan tudás van; a hasznos tudást jelentő gyakorlati cselekvőképesség mindig feltételezi az elméleti megalapozottság valamely szintjét.

Különösen igaz ez egy gyorsan fejlődő, változó világban. Aki nem rendelkezik semmilyen háttértudással, az azonnal elveszíti gyakorlati cselekvőképességét, ha egy új helyzet elé kerül. A régi gyakorlati tudáselemeket új helyzetben csak megfelelő elméleti megalapozottsággal lehet megváltozott módon alkalmazni.

Kiadványaink költséggazdálkodási és tervezési problémák megoldására szolgáló, üzleti szimulációs modelleket tartalmaznak CD-MELLÉKLETEK formájában, ezzel is segítve az interaktív feldolgozást. (Mester és Stratéga modellek)

A Boda & Partners Kft. szerzői által eddig megjelentetett könyvek:

  • Kontrolling Rendszerek
  • Tervezés és kontrolling
  • Személyügyi kontrolling

Kontrolling Rendszerek

A kiadványban a kontrolling módszertana, következetesen az értékalapú vállalatirányítás szempontjai szerint épül fel. A módszertani hátteret jelentő vezetői számvitel kiterjed a nem anyagi folyamatok kontrollingjának irányába, ami a hagyományos kontrolling elhanyagolt területe, így a költségkontrolling és a vállalati vagyon menedzsmentje teljesen új értelmet nyer. Az eszközök és a költségek szétválasztása pontosabbá válik, ami a hatékonyság növelésének fontos feltétele.

Megrendelés: info@bodaandpartners.com

A könyv megvásárolható a www.complex.hu weboldalon.

Tervezés és kontrolling tankönyv

Honlapunkról letöltheti a dr. Boda György - Stocker Miklós - Szlávik Péter „Tervezés és kontrolling” című szakkönyvhöz tartozó Mester modellt MS Excel formátumban, ide kattintva.

Amennyiben kérdése lenne a könyvvel vagy a modellel kapcsolatban, kérjük, jelezze azt számunkra: info@bodaandpartners.com.

A tankönyv és a modell feldolgozásához sok sikert kívánunk!

Személyügyi kontrolling tankönyv

Dr. Boda György és Bacsur Kálmán nagy sikerű könyve a Budapest Corvinus Egyetem és Budapesti Gazdasági Főiskola Humán kontrolling című tantárgyának tankönyve.

A tankönyv tartalomjegyzéke és bevezetője megtekinthető ide kattintva.

A könyv megrendeléséhez vegye fel a kapcsolatot velünk a info [kukac] bodaandpartners.com címen.

Dr. Boda György - Virág Imre: Ütemvakság

A közvélemény fokozott várakozásokkal figyeli a GDP növekedési ütemét, de annak csak a magasabb-alacsonyabb értékeire érzékeny. A GDP ütemingadozások mögött egy hosszútávú növekedési ütem áll, amely az országok többsége estében szerény, 1-1,5 százalékos. Magyarországnak időnként sikerült a növekedési ütemét magas szintre feltornázni, de a hosszútávú növekedési ütem stabilan 1,5% körül vagy az alatt alakult ki. Ezt az ütemet, mely az elmúlt 40 év növekedésére volt jellemző, a rendszerváltás nem tudta felgyorsítani. A közeljövőben várható a növekedési ütem felgyorsulása, de nem biztos, hogy ez a hosszútávú felgyorsulás ütemének jele lesz. A gazdaságpolitikának ez utóbbi felgyorsítására kell fejlesztési erőfeszítéseit koncentrálni.

Az ütemvakság című tanulmány ezekkel a hosszútávú növekedési tényezőkkel foglalkozik.