Folyamathatékonyság


Boda & Partners Kft.

Az ön vállalata elszenvedi a változásokat, vagy tudatosan kontrollálja azokat?

Az üzleti világ gyorsan változik, amely feltételezi a vállalatok rugalmasságát és azonnali reakcióját. A vállalat kiegyensúlyozott működéséhez azonban a rövid távú döntések mellett elengedhetetlen a modern stratégiai szemléletmód. Nagy kihívást jelent, hogy a társaságok elsődleges mérőrendszere a pénzügyi és számviteli rendszer, amely a munkavállalók képességeibe, a vevői kapcsolatokba, az innovatív termékekbe befektetett eszközöket az adott időszakban felmerülő kiadásként kezeli. Így a vállalat vezetői figyelmüket és erőfeszítéseiket a rövid távú pénzügyi mutatókra koncentrálják, és nem fektetnek kellő hangsúlyt a jövőbeli pénzügyi sikereket biztosító egyéb erőforrások kezelésére és fejlesztésére. Tanácsadási munkánkkal segíteni tudjuk Önt, hogy operatív és stratégiai szinten egyaránt megtalálja vállalata sikeres üzleti irányításához szükséges komplex teendők összhangját.

Gazdasági működés átvilágítása

Tapasztalatunk szerint sok vállalkozásnál a tulajdonosok, illetve a felsővezetés által időről-időre felmerül annak igénye, hogy független szakértők mérjék fel és véleményezzék a vállalkozás gazdasági működésének hatékonyságát. Ennek hátterében állhatnak konkrét - a külső partnerek jelzése alapján azonosított, vagy a vállalaton belüli egyéb területek által jelzett - problémák, illetve például indokolttá teheti egy vállalati tőkebevonásra, vagy tulajdonosváltásra történő felkészülés.

Szakértőink segítségével gyorsan és hatékonyan áttekintjük vállalkozása gazdasági működését és kijelöljük a változtatásra javasolt területeket, folyamatokat és kockázatokat, valamint szükség esetén véleményezzük a területen dolgozó szakembereket. Az eredményekre alapozva megbízóink könnyebben tervezhetik meg a szükséges változásokat.

Gazdasági folyamatok átalakítása, kialakítása

A vállalkozások növekedésével, a vállalati (pl. szabályozói) környezet változásával időről-időre szükség lehet a meglévő folyamatok átgondolására és átszervezésére, illetve speciális esetekben új gazdasági folyamatok kialakítására.

Segítünk ügyfeleinknek az ilyen helyzetek azonosításában, a javasolt új folyamatok kijelölésében és a szükséges változtatások gyakorlatban történő bevezetésében (pl. a szükséges informatikai rendszertámogatás meghatározásában; az érintett szakemberek betanításában).

Folyamathatékonysági projektek

Vállalkozásunk meghatározó építőkövei a különböző vállalati folyamatok. Ideális esetben a vállalatok szervezeti struktúrája illeszkedik a vállalati stratégia által meghatározott folyamatstruktúrához.

Sajnos sok vállalatnál a korábban létrehozott szervezeti struktúrát tekintik meghatározónak és ehhez igyekeznek illeszteni a folyamatokat.

Milyen lehetséges következményei vannak egy nem kellően hatékony folyamatnak?

 • A folyamat minősége nem megfelelő, és/vagy
 • A folyamat kivitelezésének költsége az elvárt szintnél magasabb, és/vagy
 • A folyamat kivitelezésének kockázata az elvárt szintnél magasabb

Meggyőződésünk, hogy a modern vállalatirányítás keretein belül külön fókuszt kell biztosítani a folyamathatékonyság vizsgálatának és az ehhez kapcsolódó tervezésnek, monitoringnak.

Szakértői csapatunk támogatni tudja Önt a folyamathatékonysági vizsgálatok kivitelezésében és a vizsgálatok eredményire alapozott folyamathatékonyságot növelő akciók megfogalmazásában és azok későbbi megvalósításában.

A folyamathatékonysági mutatókat segítünk integrálni a vállalati mutatószámok komplex rendszerébe.

Projektjeink kivitelezése során - többek között - alkalmazzuk a "Value Stream Mapping" és "Lean Management" módszereket és szemléletmódot.

Gazdasági válságmenedzsment / interim menedzsment támogatás

Ügyfeleink részéről időről-időre felmerülő igény, hogy a gazdasági területen történő átszervezéseket aktív részvétellel, akár interim menedzsment megközelítésben támogassuk.

Keressen meg bennünket, ha ilyen jellegű megoldásra van szüksége!

Gazdasági vezetőket segítő coaching tevékenység

Gyakran találkozunk arra vonatkozó igénnyel, hogy egy komplex változási helyzetben személyesen támogassuk a gazdasági területen dolgozó vállalati szakembereket. Kiemelt szakértőink több esetben sikerrel valósítottak meg ilyen feladatokat.

Referenciák

 • Gazdasági folyamatok átvilágítása; javaslattétel változásokra - vezető magyarországi internetes webáruház csoport (2012)
 • FTE felmérés és kapcsolódó értékelési modell kialakítása; stratégiai workshop támogatása - MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (2012)
 • Gazdasági folyamatok átvilágítása, illetve átszervezése - Europ Assistance Mo. Kft. (2011)
 • Beszállítói hatékonysági felmérés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részére (2011)
 • Logisztikai folyamatok kialakítása, átalakítása; hatékonyságjavítás a fuvarozási, szállítmányozási, raktározás és disztribúciós területeken - (több cég, pl. Marks & Sencer / DHL, Andritz, Lapker, InterCom, Dumagas) (2007 és 2014 között több cégnél több projekt keretein belül)
 • Könnyűipari termelő cég gazdasági folyamatainak átvilágítása és akcióterv megfogalmazása a cég gazdasági igazgatójának - Stolarka Wolomin (Lengyelország) (2006)
 • Stratégia felülvizsgálata; vállalati folyamatok átszervezése; interim menedzsment támogatás; akvizíciós célpontok értékelése - nemzetközi logisztikai vállalatcsoport (2007-2008)
 • Nemzetközi vállalat magyarországi leányvállalatának interim audit átvilágítása (2007)
 • Stratégiai térkép kialakítása és stratégiai fejlesztő projektek/akciók megfogalmazása a Budapesti Műszaki Egyetem részére (2006)
 • Business due diligence szolgáltatás több privát tőkealap számára a Közép-Európai régióban (Magyarország, Románia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szlovénia) - pl. Advent International; ARX Equity Partners; Bancroft Private Equity; Enterprise Investors; Oriens Private Equity
 • DHL - Excel integráció támogatása interim menedzsment keretein belül Csehországban (2006-2007)
 • Interim menedzsment biztosítása a Eurogate cégcsoportnak disztribúciós területen (2008-2009)
 • Szlovákiai fuvarozási-szállítmányozási vállalat részre integrációs projektmenedzsment biztosítása - STD-Donivo s.r.o. (2008)
 • Interim menedzsment támogatás vezető romániai logisztikai vállalat számára (2013 - )